Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης 2

Αφού ακούσαμε τόσα και τόσα γι'αυτό το Νέο Μουσείο, αποφασίσαμε να το επισκεφτούμε, να σχηματίσουμε κι εμείς την δική μας άποψη. Απέξω το Μουσείο είναι μεν εντυπωσιακό, αλλά ίσως όχι τόσο ωραίο όσο μας παρουσιάζεται. Διαφωνούμε με αυτό που πολλοί υποστηρίζουν, ότι είναι λέει πολύ μοντέρνο σε σύγκριση με το γύρω του περιβάλλον· πώς θα έπρεπε να είναι δηλαδη; Με κίονες και δωρικού ρυθμού; Μας άρεσε που στον προαύλιο χώρο, το πάτωμα σε κάποια σημεία ήταν φτιαγμένο από τζάμι, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να θαυμάσει τα αρχαία που έχουν βρεθεί κατά τις ανασκαφές. Μάθαμε μάλιστα, ότι όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές, ο χώρος αυτός θα είναι ανοιχτός στους επισκέπτες. Η ουρά που είχε σχηματιστεί στην είσοδο του μουσείου από τον κόσμο ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά ο χρόνος αναμονής αρκετά μικρός, ενώ έγινε και έλεγχος μεταλλικών αντικειμένων -βλ. κατάσταση αεροδρομίου. Η τιμή των εισιτηρίων ήταν στο 1 ευρώ -πράγμα που θα ισχύει μέχρι τέλους του χρόνου, ενώ η είσοδος για τους φοιτητές ήταν ελεύθερη. Στο εσωτερικό του, το μουσείο ήταν ιδίαιτερα εντυπωσιακό, με το απαλό μπέζ χρώμα στους τοίχους και τις αναρίθμητες κολώνες να αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα εκθέματα. Πολλά από τα οποία μάλιστα, εκτίθενται για πρώτη φορά, καθώς μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε αποθήκες. Το μουσείο είναι γεμάτο συμβολισμούς, όπως η μικρή ανηφόρα στην είσοδο, που συμβολίζει την άνοδο προς τηνΑκρόπολη και η απουσία διαφορετικής εξόδου από την είσοδο, που συμβολίζει την άνοδο και την κάθοδο από τον Βράχο. Μας άρεσε επίσης που πέραν από τους ανθρώπους ασφαλείας του Μουσείου, που ήλεγχαν να μην αγγίζει κανένας τα εκθέματα, υπήρχαν και πολλοί αρχαιολόγοι που δίναν λεπτομέρειες σχετικά με τα εκθέματα χωρίς κάποια επιβάρυνση. Ακόμα οι τζαμαρίες σε τοίχους και πατώματα φώτιζαν τον χώρο με φυσικό τρόπο χωρίς να κουράζουν στο μάτι. Η καφετέρια του Μουσείου ήταν αρκετά οικονομική στις τιμές της, αλλά περιμέναμε περισσότερα πράγματα από το μαγαζί που πούλαγε σουβενίρ του Μουσείου. Γενικά θα λέγαμε ότι ήταν ένας πολύ όμορφος χώρος που αναδεικνύει τον πολιστισμό και την κληρονομιά της Ελλάδας ρίχνοντας μάλιστα και "ευγενικές" σπόντες για τα μάρμαρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στο μουσείο. Το ερώτημα είναι, αν εμείς οι ίδιοι, έχουμε το δικαίωμα να κοκορευόμαστε, ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων..

4 σχόλια:

  1. πολυ ωραια!!αντε να παμε και μεις σιγα σιγα!!
    να σε ρωτησω ειχες κλεισει απο το ιντερνετ?γηλ αν ειναι να πανε 2 φοιτητες που δεν πληρωνουν πως παει?πρεπει να πας απο κοντα για να κλεισεις μονο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από αυτά που ξέρουμε εμείς τα εισιτήρια μέσω ίντερνετ έχουν εξαντληθεί όλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αξίζει να το ψάξεις μέσω ίντερνετ. Εμείς επισκεφθήκαμε το μουσείο Σάββατο πρωί και παρά την μεγάλη ουρά εξυπηρετηθήκαμε μέσα σε μερικά λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απο το ιντερνετ που το κοιταξα δειχνει οτι υπαρχουν ακομα εισητηρια παντως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κάτι πήρε και το δικό μας αυτί, σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή